Community gezelligheidsclub
Facebook pagina’s
Waar we voor staan en wat we doen vind je onder de button 'informatie'.
Voor de meest recente activiteiten kun je een kijkje nemen op onze facebookpagina's:
11 november 2015
Vers Fruit
Elke maandag krijgen wij een grote zak fruit van 'PERSEPOLIS' en 'SA'ADA', twee aardige winkeliers in de Kanaalstraat. Zo hebben we altijd een volle fruitschaal voor de kinderen van Taal en Talent Lombok en Lombok kids C 507 Design!
DANK
10 november 2015
Op Facebook vind je het laatste nieuws over Lombok kids C 507 Design en Taal en Talent 507
Kids design 507 zijn creatieve- en technieklessen. Met een team begeleiders luisteren we goed naar de interesse van de kinderen en begeleiden en volgen het kind in zijn/haar proces. Ieder kind leert zijn eigen weg vinden en met materialen omgaan. Wij bieden inspiratie en begeleiding bij de ideeën van de kinderen.
Taal en Talent is een project van Wishing Well West/Complex 507 waarbij kinderen individueel worden begeleid om hun taalniveau te verhogen en hun talenten te ontwikkelen.
Op de foto's kun je zien hoe we bezig zijn met natuurkunde proefjes. Techniek en nauurkunde komen zowel bij Kids Design als bij Taal en Talent aan bod.
foto 1: Water op de kop (de kracht van lucht)
foto 2: Een bel in een bel (heel voorzichtig doen)
foto 3: We maken wind (warme lucht stijgt op en koude lucht komt er voor in de plaats, dat is wind)
31 augustus 2015
16 juni 2015
Wil jij helpen bij de creatieve- en technieklessen aan de kinderen van ‘Kids Design C507’?
Wishing Well West zoekt vrijwilligers!
De lessen zijn opgezet door bewoners in de multiculturele buurt ‘Complex 507’ te Lombok. Door grote vraag bij de kinderen, zoeken we versterking.
Wat is Kids design 507?
Het zijn creatieve- en technieklessen op woensdagmiddag van 15.30 tot 18.00 uur. In ons maakatelier, in de van Heutszstraat 4a in Lombok, komen kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 samen. Met een team van 3 begeleiders luisteren we goed naar de interesse van de kinderen en begeleiden en volgen het kind in zijn/haar proces. Ieder kind leert zijn eigen weg vinden en met materialen omgaan. Wij bieden inspiratie en begeleiding bij de ideeën van de kinderen.
WIE ZOEKEN WE:
We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons komen helpen bij de begeleiding van de kinderen tijdens de creatieve-/techniekles op de woensdagmiddag en soms in de schoolvakanties (of een zelf gekozen periode).
Je hoeft geen leservaring te hebben. Het is wél belangrijk dat je je kunt verplaatsen in een kind, zodat je kinderen iets kunt leren of begeleiden bij hun eigen projecten en dat je plezier hebt in het creatief of technisch werken met hoofd of handen.
De kinderen zijn bezig met onderstaande technieken:
-Knutselen
-Tekenen, schilderen
-Timmeren
-Computeren (game design/programmeren)
-Met 3d pen werken.
-Naaien, kettingen maken, handwerken
-Bakken, eten maken.
-Dans
WAT BIEDEN WE JOU?
- Meedraaien in een les, zodat je kennis maakt met onze werkwijze op de creatieve woensdagmiddag
- Ruimte voor eigen inbreng
- Een ongedwongen werkomgeving in een leuke multiculturele wijk
- Samenwerken in een leuk team vrijwilligers
- Enthousiaste en gemotiveerde kinderen
- Mogelijkheden voor vrijwilligersvergoeding
- Indien behoefte, ondersteuning van docent kunst (want die is altijd aanwezig)
INTERESSE OF VRAGEN?
Mail of bel Else Huisman (projectcoördinator Kids C507 design) .(JavaScript must be enabled to view this email address) / 06- 17481268, of kom langs op Kanaalstaat 159.
Facebook: www.facebook.com/wishingwellwest
24 april 2015
Taal en Talent 507: Huiswerk- en talentles bij Wishingwellwest.
In Wishing Well West worden taal- en talentlessen aangeboden aan kinderen uit Lombok. Kinderen komen uit zichzelf naar ons toe, omdat ze hulp willen bij bepaalde vakken of omdat ze begeleiding willen bij een werkstuk of spreekbeurt.
Ze willen groeien. Wij vinden dit heel positief en willen deze kinderen graag een stapje verder helpen. De begeleiding richt zich in eerste instantie op het verbeteren van het taalniveau van de kinderen. We proberen de begeleiding echt op maat aan te bieden. Wat past bij het kind? Waar liggen de interesses en mogelijkheden? Ook samenwerking tussen kinderen en eigen verantwoordelijkheid worden gestimuleerd.
De lessen zijn in het voorjaar van 2014 begonnen en zo gegroeid dat we op zoek zijn naar meer begeleiders. Het is belangrijk dat je graag met de kinderen uit onze wijk werkt en het leuk vindt deze kinderen verder te helpen. Heb je interesse of vragen? Mail Else Huisman, projectcoördinator Taal en Talent 507: .(JavaScript must be enabled to view this email address); of kom langs op Kanaalstaat 159. In de namiddag zijn we er bijna altijd.
Veel van de kinderen die naar de huiswerkles komen gaan ook naar de creatieve- en techniekles van WWW. Kijk op Facebook om hier meer over te lezen en foto's te bekijken.
Communityopbouw en zelfregie
community (cum=met/samen+munus=gift /geven)
Het begrip komt oorspronkelijk uit het latijn: communitas/cummunus.
Dus een groep mensen die samen geeft.
Meer samenwerking, meer kansen, minder problemen
Vanuit Lombok, Utrecht werken we samen met heel veel verschillende bewoners en ondernemers. Onze wijk is een melting-pot van oude en nieuwe Utrechters, bewoners uit diverse culturen (Turkse, Marokkaans, Iraanse, Palestijns, Syrisch, Surinaamse en Nederlandse), kunstenaars en vele winkeltjes.Devragen die vanuit bewoners en lokale ondernemers ontstaan, proberen we met elkaar te beantwoorden. Door goed contact te hebben met sleutelfiguren uit de diverse subculturen, ze onderdeel van de organisatie te maken, vriendschappen te sluiten en langdurige samenwerkingentot stand te brengen, ontstaat een goed netwerk. Zo verduurzamen we de kracht die in de wijk en stad zit. Deze methodiek van community en bottom up- gericht werken, delen en wisselen we uit met andere communities in Nederland en andere landen.
Van buurtcommunity naar wijk- en stadsbrede community
Wat is begonnen als een buurtinitiatief is uitgegroeid tot een community waar stadsbreed mensen deel van uitmaken. Bewoners en participanten uit de hele wijk en stad vinden het belangrijk om aan een programma mee te doen of bij te dragen. We merken dat veel mensen zich bij ons thuis voelen, omdat diversiteit een belangrijke plek heeft. Het multiculturele karakter is het DNA van onze wijk Lombok, spreekt een grote groep burgers aan. Onze focus ligt op inclusiviteit, zelforganisatie en meer zeggenschap voor bewoners uit de stad. We vinden het een positieve ontwikkeling dat mensen in een tijd van polarisatie, juist wel met elkaar willen samen zijn en samenwerken. We ontvangen iedereen die zich bij ons thuis voelt en wil bijdragen dan ook met open armen.
Gebruik maken van (g)lokale kennis, de basis van community-opbouw
Bewoners en lokale ondernemers weten vaak goed wat er speelt in hun stad. Het is fijn je verbonden te voelen met je wijk en buurt. Door goed te weten wat er lokaal speelt en naar elkaar te luisteren met aandacht en samen op te trekken, kan je met elkaar je stad verbeteren.
Ons hoofddoel is het opbouwen van sociale cohesie, community-empowerment en zelforganisatie.Werken aansolidaire leefgemeenschappen/communities waar mensen met diverse achtergronden samenwerken en elkaar leren kennen.Hierdoor is er inmiddels een hele gemengde groep van vrijwilligers en coördinatoren en partners actief en verbonden. Vanuit een dagelijks bereikbare ontmoetingsplekken en ons netwerk, werken we samen aan kansen in de buurt, wijk en stad.
Met een goede onderlinge afstemming, een sterk netwerk met korte lijnen, willen we problemen reduceren. Door juist iets te doen met de kansen,hopen we aan gezonde, tolerante en gewortelde gemeenschapopen te werken, die ook weer een basis kunnen vormen voor nieuwe generaties.
Op deze wijze zijn 9 programma’s op organische wijze in 10 jaar gegroeid. Deze programma’s die zijn ontstaan, zijn we nu aan het verduurzamen vanuit de community die is opgebouwd. De programma’s dragen bij aan het welzijn van de mensen in de stad en de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de wijk en stad. Elke buurt/wijk zou op deze wijze een assortiment van programma’s kunnen ontwikkelen. Dit noemen wij bottom- up beleid maken ofwel je stad vormen. Bewoners en lokalen ondernemers hebben met elkaar meer invloed op hun wijk. We bekijken met elkaar wat de diverse mensen aan kracht, talent en behoefte hebben en proberen die optimaal in te zetten voor de buurt, wijk en stad.
De vruchtbare bodem van lokale netwerken en communities
Bewoners en participanten proberen zelf via maatwerk mogelijkheden te ontplooien voor de buurt, wijk, stad en zichzelf. Dat doen ze door kansen te genereren en problemen op te lossen in de buurt en de wijk. Het netwerk en de locaties van Wishing Well West bieden hiervoor een vruchtbare bodem. Door de aanwezigheid van ontmoetingsplekken waar iets gebeurt, de veiligheid, vriendschappen die ontstaan, en een netwerk van een community worden veel mensen actiever in hun eigen buurt. Voor kwetsbare bewoners en participanten is er dichtbij huis een plek om naartoe te gaan, medebewoners die kunnen helpen en professionele en semi- professionele begeleiding. Door maatwerk, voelsprietenwerk en diverse projecten waar mensen in meedraaien, ontwikkelen veel participanten, vrijwilligers en stagiaires zich bij Wishing Well West.
Elk netwerk heeft zijn eigen kwaliteiten, het is leerzaam om uit te wisselen en samen te werken. Begrip en hulp tussen subculturen, jong en oud, rijk en arm ontstaat zo makkelijker. Een sterker lokaal netwerk ontstaat door lokale kracht en kennis aan te boren en het stimuleren van doorzettingsvermogen en kruisbestuivingen binnen de diverse netwerken. Op deze wijze ontstaat een lokale organisatie, waarin meerdere mensen kunnen bijdragen en aan een fijne en sterkere omgeving.
Vanuit deze context en aanpak zijn al veel bewoners de afgelopen jaren actief geworden, ze hebben hun eigen horizon verbreed, iets van zichzelf gegeven, ervaringen en (sociale) netwerken opgedaan als vrijwilliger en vanuit daar doorgegroeid naar iets nieuws, zoals een opleiding, vrijwilligerswerk, een stage of betaald werk binnen Wishing Well West of daarbuiten.
Wonen, Werken en Welzijn wat heeft dit met elkaar te maken?
In een community zien wij dit als communicerende vaten . Wanneer het in één van de drie ”vaten” niet goed loopt, heeft het invloed op de andere 2 gebieden in je leven.
Wonen:je huur kunnen betalen is heel belangrijk. Wij proberen te voorkomen dat de stad verdeeld raakt (arm en rijk) door in te zetten op betaalbare huren van huurhuizen en winkelpanden.
Werken:het creëren van werkgelegenheid, het stimuleren van ondernemerschap, een inkomen door duurzame, lokale werkgelegenheid.
Welzijn:het verbeteren van het welzijn, pro-actief (psycho-sociale & fysieke) problemen voorkomen.
10 april 2015
Lombok kids 507 design nu op Facebook
Lombok kids 507 design, is voor kinderen die maken, onderzoeken, leren en samenwerken
Op de foto zie je een vogel gemaakt met 3d pen door Aisha. Vanaf vandaag, gaan we proberen elke dag een maaksel, bedenksel of ontdekking van de Kids uit Complex 507 en de Kanaalstraat en omgeving op facebook te posten. Al jaren leren en maken we mooie dingen. Tijd om eens te laten zien.
17 april 2015
We hebben een extra ruimte, in de Van Heutszstraat
Afgelopen jaar zaten we soms met 25 kinderen op 25 vierkante meter in Wishingwellwest. In de zomer konden we op de stoep werken. Heel gezellig maar we zijn nu heel blij dat we eindelijk na 8 jaar vragen een extra ruimte hebben, waar nog meer dingen voor de buurt kunnen ontstaan.
Woensdag is er gewerkt aan de nieuwe knikkerbaan en nu kunnen we de baan laten staan.
22 november 2014
Goodfoodclub
De Goodfoodclub is de eet en kookclub uit Complex 507, in Lombok te Utrecht. Op de Facebookpagina staat het laatste nieuws
Foodfreaks en koks, uit de vele verschillende culturen in onze buurt, koken met groente en specerijen uit de winkeltjes van de Kanaalstraat. In dit filmpje zijn Monique van Dongen en Rubina Mallick uitgenodigd om te laten zien, hoe je met weinig Suiker en Koolhydraten en ook nog zonder vlees, een heerlijke, gezonde en gezellige maaltijden kan maken. Filmmaakster Olga Verheijden OV Videoproducties: www.ov-videoproducties.nl maakte deze vega-special.
10 maart 2014
Houd sociale woningbouw betaalbaar
Kom in actie! Houd sociale woningbouw in binnenstedelijke buurten In Utrecht en andere steden betaalbaar!
https://www.facebook.com/houdsocialewoningbouwbetaalbaar
klik hier voor het manifest
Veel kinderactiviteiten op Burendag
Op burendag op 25 september dit jaar heeft hebben buurtgenoten ism. Wishing Well West veel activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo was er een ballonnenwedstrijd, kon je een cursus portrettekenen volgen en waren veel oud-Hollandsche spellen te doen, Met de Ballonnen wedstrijd werden wel 100 ballonnen opgelaten. Binnenkort is de uitslag van de wedstrijd bekent.
Burendag werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Oranjefonds / Douwe Egberts
Geeffeest voor kinderen op 26 juni
Op 26 juni organiseerde Wishing Well West het Geeffeest in complex 507.
Naast grote mensen dingen, waren er veel activiteiten voor kinderen. Deze activiteiten werden door Wishing Well West samen met bewoners georganiseerd.
Zo was er een echt kindertheater opgebouwd in een tijdelijk leegstaande woning, waar twee buurtbewoners een voorstelling gaven.
Theatermakers Veronica Lucassen en Jan Hoek gaven in dit tijdelijk buurttheater ieder hun eigen voorstelling. De voorstelling van Veronica heet Walvis heeft buikpuin en was speciaal voor peuters. Jan gaf voor oudere kinderen filosofisch kindertheater .
Daarnaast was er voor alle kinderen uit de buurt een circuit van activiteiten opgezet. Zo was er een levensgroot springkussen, was er de Muzikale tandemfiets, schmincken, taartjes versieren, natuurkundige proefjes doen, draaiende kunstwerkjes maken voor aan Zonnepaneel, een sportieve zeskamp, buttonsmaken en kinderkaraoke.
Er was deze dag veel belangstelling en een goede sfeer. Alle kinderen hadden het reuze naar hun zin.
Het Geeffeest is mede mogelijk gemaakt uit het leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht en Bo-ex.
Werkgroepen waar nodig
Waar nodig zetten we werkgroepen op. Waar niet meer nodig, heffen we ze op. Een aantal werkgroepen zijn er niet meer, omdat de noodzaak er niet meer is of omdat de inhoud van de werkgroep inmiddels is opgenomen in een van onze programma's.
Werkgroepen die nog wel bestaan buigen zich met name over het groot onderhoud en het zelfbeheer van de huizen in complex 507. Zie ook toekomstclub 507